Ubuntu is perfect voor laptops, desktops en servers. Neen, die stelling komt niet van een die-hard voorstander van openbronsoftware, maar van niemand minder dan Microsoft.
We weten dat Microsoft al een tijdje een charmeoffensief richting de openbronwereld voert. De vele overeenkomsten die de softwaregigant poogt af te sluiten met openbron-softwareontwikkelaars, getuigen daarvan. Maar de liefde voor Linux gaat blijkbaar wel heel ver.
Een tijdlang bood Microsoft op zijn website Windows Marketplace, een etalage van software voor het Windows-platform, de bekende Linux-distributie Ubuntu aan. Geïnteresseerde Windows-gebruikers konden de Linux-variant meteen downloaden, meldt de website Groklaw.
En kennelijk waren ze bij Microsoft onder de indruk van Ubuntu. In de omschrijving op Windows Marktetplace wordt Ubuntu aangeprezen als "perfect voor laptops, desktops en servers". Meer nog, het bevat zelfs "alle programma's die u nodig heeft voor thuis, op school of op het werk".
Alleen bij de licentieomschrijving gaat Microsoft uit de bocht. Volgens Windows Marketplace is het gebruik van Ubuntu "zonder beperkingen". Maar dat klopt niet helemaal, merkt Growlaw fijntjes op. Want de licentieovereenkomst GPL legt wel degelijk enkele beperkingen op.
Microsoft heeft de opmerkelijke reclame voor Ubuntu inmiddels verwijderd. Via Google cache was de pagina tot voor kort nog wel te bekijken maar is inmiddels ook aangepast. Groklaw schat dat meer dan tienduizend internetgebruikes Ubuntu hebben gedownload via Windows Marketplace.