Per satelliet de aardappelen bemesten of bepalen hoeveel precies over de bieten moet worden besproeid. Maanden van tevoren al nauwkeurig inschatten hoe groot de opbrengst van de maïs zal zijn. En zelfs de gierton per GPS besturen.
Het klinkt als sciencefiction, maar het gebeurt al in Brabant, Noord-Limburg en Zeeland. Bas-Food, een technologisch bedrijf uit Eindhoven, helpt 500 boeren met satellietbeelden heel nauwkeurig te werken.
BasFood kan vanuit de ruimte inzoomen op delen van een akker. Tot op een stuk grond van dertig bij dertig meter zijn de groeiomstandigheden van gewassen af te lezen.
De observaties van de satellieten worden omgezet in kleuren. Elke kleur zegt iets over de hoe de grond of het gewas er aan toe is.
Elke twee weken worden nieuwe foto’s gemaakt en vergeleken met de vorige resultaten. Zo is zelfs te zien of een boer op het ene deel van zijn akker meer moet sproeien dan op een ander deel.
Het bedrijf heeft eerder een proef gedaan voor fritesfabrikant McCain in Polen. Daar werd de opbrengst van vijftig hectare aardappelen al maanden van tevoren voorspeld. En BasFood zat er minder dan 3 procent naast.
Ook bij een vergelijkbare proef gedaan met aardappels in Zeeland, samen met landbouworganisatie ZLTO, bleken de tussentijdse teeltrapporten en voorspellingen van de opbrengst heel nauwkeurig.
Het experiment kost ruim een half miljoen euro. De eerste resultaten moeten eind dit jaar bekend zijn. Daarna gaat BasFood abonnementen op de teeltadviezen vanuit de ruimte verkopen.
Het bedrijf hoopt dan niet alleen op boeren, maar ook klanten als de Wereldbank, ontwikkelingsorganisaties, nationale overheden en grote voedingsmiddelenconcerns.
Want wat kan met Nederlandse aardappels, kan ook met rijst in Indonesië, koffie in Guatemala of thee in Sri Lanka.