Patienten met een spierziekte kunnen met ingang van woensdag lotgenoten vinden via Google Maps. Leden van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) die inloggen op de website krijgen een kaart te zien waarop lotgenoten met ballonnetjes zijn weergegeven.
De ballonnetjes zijn er in drie kleuren. Leden die contact willen met anderen kunnen hun ballonnetje groen kleuren, mensen die niets invullen hebben een rood ballonnetje en regionale coördinatoren die optreden als contactbemiddelaar doen het met de kleur geel. Deelnemers zijn vrij om te bepalen welke informatie ze delen met anderen.
De VSN ziet in het initiatief niet alleen sociale maar ook medische voordelen. Op de kaart kunnen onderzoekers zien waar een bepaalde ziekte voorkomt. De ziekte is in veel gevallen erfelijk.
Leden kunnen naar eigen keuze hun ballonnetje aan- of uitzetten. Ook zijn de markeringen niet exact op het woonadres aangebracht maar op maximaal vier kilometer afstand. Zo wordt voorkomen dat adressen van leden achterhaald kunnen worden.