Een 81-jarige Belg is levend verbrand nadat op onverklaarbare wijze een steekvlam uit zijn gft-rolemmer schoot.
Volgens Het Belang van Limburg is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd, omdat de man alleen in de tuin bezig was. Zijn dementerende vrouw kan de politie niet verder helpen met de toedracht. De buren hebben niets gehoord omdat bij hen de radio aanstond.
Volgens brandexperts die de krant heeft gesproken is een spontane ontploffing onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. De groene bak stond in de zon. Er kan gas in de emmer zijn opgehoopt.
"De steekvlam sloeg op zijn kleding. Ondanks de zware brandwonden, 95 procent van zijn lichaam was verbrand, slaagde het slachtoffer er nog in met zijn brandende kleding tot aan zijn voordeur te kruipen. Daar verloor hij uiteindelijk het bewustzijn", schrijft de krant.
"Naast groente, fruit- en tuinafval zaten er ook pampers van onze moeder in de bak", vertelt de dochter van het slachtoffer. "Misschien hebben die een reactie veroorzaakt?".
De krant verwijst naar de term 'back-draft': als bij een gesloten ruimte, waar zich gassen ophopen, plotseling een overvloed aan zuurstof toekomt, bijvoorbeeld door het openen van de container, bestaat de mogelijkheid dat er zich een ontploffing voordoet.