De politie heeft in aanloop naar kerst een winkeldief staande gehouden die voor 70 euro aan boodschappen niet had afgerekend. De man krijgt een winkelverbod en een boete van 250 euro. De politie merkt dat de zelfscans bij supermarkten de afgelopen tijd ‘behoorlijk verleidelijk zijn’ voor een aantal mensen. ,,Het zijn niet eens de mensen met de kleine portemonnee.”

De boodschappen werden dit weekend meegenomen uit een supermarkt aan het Kentgensplein in Zoetermeer. De verdachte had voor ongeveer 130 euro afgerekend bij de zelfscan, terwijl hij voor ruim 200 euro aan boodschappen wilde meenemen. Een groot deel bleek dus niet te zijn betaald.

De verdachte zei later tegen de recherche ‘dat hij zijn lesje heeft geleerd’. ,,Ik heb er wel echt spijt van”, verklaarde de man. ,,Het is financieel niet nodig gelukkig. Het slaat nergens op.” De politie heeft de zaak voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, dat hem een boete heeft gegeven. Ook zal de man een winkelverbod krijgen.

Voor de politie staat de zaak niet op zichzelf. ,,Wij merken op dat de zelfscans behoorlijk verleidelijk zijn voor een aantal mensen”, zegt de wijkagent die bij de zaak betrokken was. ,,Het zijn niet eens de mensen met de kleine portemonnee. Gewoon niet doen! Het kost je tijd, geld en twee jaar een winkelverbod.”

Dieven slaan steeds vaker toe in winkels, zo werd vorige week al bekend. Het totale aantal aangiftes gaat dat van vorig jaar overtreffen, blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Ook het absolute recordaantal winkeldiefstallen van tien jaar geleden (meer dan 43.000) gaat ruimschoots uit de boeken.

Brancheorganisatie INretail spreekt van een ‘groot maatschappelijk probleem’ en pleit voor een andere aanpak, waaronder mogelijk hogere straffen. De schade voor de sector, door inkomstenderving en de impact van met name gewelddadige diefstallen op het personeel, gaat dit jaar richting de 2 miljard euro, schat INretail. „De toename komt niet alleen door supermarktklanten die bij de zelfscankassa iets ‘vergeten’, of door jongeren die iets pikken. Er zijn over de hele breedte van de sector meer diefstallen, en er zijn ook agressieve tachtigers die iets in de rollator hebben liggen wat ze niet afrekenen.’’

De politie ziet de cijfers ook stijgen, sinds begin dit jaar al, maar kan volgens een woordvoerder verder vrij weinig doen. „Als een winkelier aangifte doet, is er doorgaans ook al een verdachte. Die houden we aan, en dan is het verder aan het Openbaar Ministerie.”

Overigens komen niet alle winkeldieven bij de politie terecht, ondernemers kunnen er ook voor kiezen om de schade ‘civiel af te handelen’. De dief wordt dan aansprakelijk gesteld voor de schade, en moet een minimaal bedrag betalen van 181 euro. Directeur Arie Jan van Os van Soda, de organisatie die de afhandeling regelt, merkt dat de politie lang niet altijd komt opdagen. „En met die 181 euro heeft de ondernemer in elk geval íéts.”