Ieder jaar op 1 november begint Nelly van der Kooij (79) met het uitstallen van haar enorme verzameling kerstmannen door het hele huis. Zeven jaar geleden stond de teller al op zo'n 2400 kerstmannen. Sindsdien zijn er heel wat bijgekomen, maar heeft Nelly er ook weer heel wat weggeven.
In 2017 gaf Nelly al eerder een inkijkje in haar enorme verzameling, die toen nog uit zo'n 2400 kerstmannen bestond. In de jaren sindsdien is de collectie nog eens zo'n 100 kerstmannen groter geworden. "Maar ik heb er ook weer 500 naar de voedselbank gebracht", vertelt Nelly. "Ik had er 2500, en het wordt steeds moeilijker om ze allemaal neer te zetten. Ik word ook steeds ouder", lacht ze.
Foto

"Nu loop ik erg moeilijk, maar meestal ben ik rond 5 december klaar. Ieder jaar komen er meer bij: ik krijg ze van iedereen", lacht Nelly. Als vrienden of familie op vakantie gaan, komt er steevast een kerstmannetje mee terug voor Nelly.
Nelly verwacht niet dat haar verzameling nog veel verder zal groeien. Het kost haar steeds meer moeite om alles uit- en weer in te pakken. "Je bent er wel een paar weken mee bezig. Ik heb een hulp die elke week langskomt. Die is er ook erg mee bezig."

Met de paplepel ingegoten
De liefde voor de kerst kreeg ze met de paplepel ingegoten. Nelly moest elk jaar de melkwinkel van haar moeder op de Oostzeedijk met kerst en pasen versieren. "Daar kon je prijzen mee winnen. Mijn moeder en ik gingen kijken hoe de andere winkels dat deden en dan wisten we al dat we de winnaar zouden worden", lacht Nelly hartelijk. Met Pasen was het volgens Nelly iets minder. "Maar dan stond ook het hele huis vol met kapotte eieren en van die kuteenden."
Tijdens de feestdagen zit Nelly het liefst thuis op de bank, omringd door haar kerstmannen, een kerstfilm op televisie én muziek uit de cd-speler. Dat hoeft niet per se kerstmuziek te zijn. Het liefst luistert Nelly namelijk naar de Hermes House Band, en dan met name naar het nummer Rotterdam, de mooiste rotstad die er is.
"Dat vind ik zulke mooie muziek en tekst. De Oostzeedijk komt er ook in voor en daar heb ik gewoond. Nou, ik zit gewoon te janken dan", zegt ze. "Heerlijk, die nostalgie. Nu staan er daar allemaal appartementen. De winkel waar mijn moeder zat, is er ook niet meer."
Eerste kerstdag alleen
In het verleden werd Nelly nog geholpen door haar man Rien, die iets minder gek was op de bebaarde obsessie van zijn vrouw. "Op 14 januari ben ik jarig dus moet die gekkigheid allemaal weer weg zijn", zei hij in 2017 tegen Rijnmond. Hij overleed afgelopen april, dit wordt Nelly's eerste kerstdag alleen.

"Hij hield niet zo van de kerst", vertelt Nelly eerlijk. "Hij vond het altijd vreselijk als de kerstmannen weer naar beneden kwamen. Maar ik blijf er gewoon mee doorgaan. Zonder mijn man én zonder Kerst zou ik het niet kunnen", stelt ze resoluut. Of ze opziet tegen haar eerste Kerst zonder Rien? "Nee hoor. Ik ga eerste kerstdag naar mijn zoon en de tweede weet ik nog niet."
Een groot geschapen kerstman
De 500 kerstmannen die Nelly al naar de voedselbank heeft gebracht, waren een eerste poging om de verzameling wat te doen slinken. "De mooiste houd ik echt zelf. Die bewaar ik wel. Er gaan er nog wel meerdere naar de voedselbank hoor. Het is te veel gedoe. Ik kan amper lopen en ben van veel te veel mensen afhankelijk."
Onder haar favorieten zijn een paar bijzondere exemplaren, zoals de vrolijke kerstman die in zijn blote billen staat. En op zijn achterwerk de tekst 'godskolere'. "Dat zeg ik altijd", zegt Nelly, gevolgd door een hartelijke lach die wel wat wegheeft van de 'ho ho ho' van de kerstman. "We zijn wel eens naar Spanje geweest en toen namen we een kerstman mee terug met een hele grote piemel." Die laatste heeft nog geen plekje in het huis gekregen. "Die moet ik nog pakken!"