Een vrouw in Assendelft heeft gisteren een zeehond aangetroffen die wel heel ver landinwaarts is gegaan. Het beestje zou al enkele dagen rondstruinen op verschillende plekken in het gebied.

De zeehond werd begin vorige week al gesignaleerd. "Op dinsdag of woensdag werd hij voor het eerst gezien in de buurt van de Oost-Graftdijk", vertelt Emmy Veenema, strandingscoördinator bij Pieterburen. "Daarna werd hij op vrijdag gesignaleerd op de Purmerringvaart en uiteindelijk zag een vrouw hem op de Vaartdijk in Assendelft liggen."

Volgens Pieterburen gaat het om een 'gewone' zeehond, in Nederland komt ook de grijze zeehond voor. Omdat het beestje in het donker was gevonden, kon niet worden vastgesteld of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Naar schatting is het beestje 3 tot 5 jaar oud.

Het komt vaker voor dat zeehonden zich in de binnenwateren bevinden, meldt het centrum. "Zolang daar vis zit, vermaken ze zich prima." Maar omdat deze zeehond al op meerdere plekken was gezien en nu langs de weg lag, is besloten om actie te ondernemen.

Meerdere diensten kwamen hiervoor ter plaatse, waaronder de politie. "De politie had de weg afgezet terwijl de lokale dierenambulance de zeehond tegenhield om terug het water in te gaan", gaat Veenema verder. Om de zeehond op te kunnen tillen, werd ook dierenambulance Kennemerland opgeroepen. "Zij hebben speciale trainers die zijn opgeleid om zeehonden op te tillen. Ieder ander kan daarvoor een boete krijgen."