In het Utrechtse Driebergen proberen jongeren de laatste tijd geld te verdienen aan menstruatie-armoede. Daarvoor waarschuwt de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Driebergen onder valt, dinsdag op X (voormalig Twitter).

De jongeren gaan als collectanten langs de deuren om zogenaamd geld in te zamelen om maandverband en tampons te kopen voor vrouwen in menstruatie-armoede. Maar bij de gemeente is helemaal niks bekend over die collecte-actie en is er ook geen vergunning voor afgegeven. Vermoed wordt dan ook dat het opgehaalde geld in de zakken van de jongeren verdwijnt.

In Nederland kunnen één op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leven soms geen maandverband of tampons aanschaffen. In december vorig jaar stemde een Kamermeerderheid voor een motie waarin staat dat menstruatieproducten gratis moeten worden voor mensen met een laag inkomen.

Karin ter Horst uit Zwolle bedacht speciale 'menstruatiekastjes' met maandverband en tampons meisjes en vrouwen die daar geen geld voor hebben:

Op X worden inwoners uit de gemeente opgeroepen extra alert te zijn als een collectant op de stoep staat om geld in te zamelen voor menstruatieproducten. Ook is de wijkagent geïnformeerd om de collectanten de komende tijd extra in de gaten te houden.