Bewoners van Almere Oosterwold zijn een online geldinzamelingsactie gestart om de mogelijke komst van een McDonald's naar de woonwijk tegen te houden. Het geld dat wordt ingezameld, is bedoeld om een advocaat te betalen en het streefbedrag is ruim 5.000 euro.

De fastfoodketen heeft een vergunning aangevraagd voor een McDrive in het woongebied. De bewoners willen een juridisch goed onderbouwd bezwaar kunnen indienen in het geval de vergunningsaanvraag wordt goedgekeurd, laat Omroep Flevoland weten.

"Inmiddels is er zo'n 3200 euro opgehaald. Dat toont wel aan hoe stevig de samenleving hier elkaar wil steunen", zegt Femke Mostert, initiatiefnemer van de actie, tegen de regionale omroep. De bewoners vinden de komst van de McDonald's niet passen in de woonwijk.

Ze denken dat de keten afval- en geluidsoverlast gaat veroorzaken. Bewoner Caroline Hooijer zegt hierover tegen Omroep Flevoland: "De McDonald's gaat niet dicht om 20.00 uur. Ik denk dat jongeren hier zullen blijven rondhangen. Dat betekent geluidsoverlast, stankoverlast. Het past hier niet." Een andere initiatiefnemer is juist een online petitie gestart vóór de komst van het restaurant. Deze is intussen 130 keer ondertekend, maar Mostert neemt deze actie niet serieus.