Tien dagen, langer heeft het ministerschap van de Fin Vilhelm Junnila niet geduurd. De economieminister legt zijn taken neer na ophef over een nazigrap die hij tijdens de verkiezingscampagne maakte.

Gisteren overleefde hij nog een motie van wantrouwen, maar hij stopt er nu uit eigen beweging mee omdat hij denkt dat dat beter is voor de stabiliteit van de Finse regering.

Junnila maakte in de aanloop naar de verkiezingen naar eigen zeggen een ‘onsmakelijke grap’ over het kandidaatsnummer van zijn partijgenoot, die op plek 88 van de lijst stond. Dat getal is populair onder neonazi’s, omdat het verwijst naar de achtste letter van het alfabet, de H. De dubbele H wordt gezien als afkorting van ‘Heil Hitler’.

“Allereerst gefeliciteerd met het uitstekende kandidatennummer. Ik weet dat het een winnend getal is. Uiteraard verwijst deze ’88’ naar twee H-letters waarover we niets meer zullen zeggen”, zei Junilla volgens Finse media. Het was niet de eerste keer dat Junilla in verband werd gebracht met extreemrechts, in 2019 sprak hij op een bijeenkomst met neonazi’s.

Junnila is lid van de Finnenpartij, voorheen de Ware Finnen, eurosceptisch en fel tegen immigratie. Die radicaal-rechtse partij zit sinds kort in de coalitie maar is niet onomstreden.

Gisteren nog protesteerden honderden mensen bij het Finse parlement tegen de regeringsdeelname van Junilla en zijn partij.