In de Giro Next Gen, de beloftenkoers van de Giro d'Italia, zijn maar liefst 31 renners gediskwalificeerd omdat ze aan wagens en motoren hingen tijdens de zware beklimming van de Stelvio, een bergpas in de Alpen.

In eerste instantie werden er al 24 renners uit koers gehaald. Na nieuw bewijsmateriaal te hebben gezien, besloot de organisatie nog eens zeven deelnemers te diskwalificeren.

Op beelden, die rondgaan op social media, is te zien dat meerdere renners tijdens de klim aan auto's of motoren hangen. Het waren renners die ver achter de kopgroep reden en te laat binnen dreigden te komen. De jury kon na het zien van de beelden niet anders dan de renners naar huis sturen.

Naast de diskwalificatie in de Giro Next Gen krijgen de renners ook een boete van 100 Zwitserse frank (102 euro) en 25 UCI-punten aftrek. Verder zijn er ook vier ploegleiders naar huis gestuurd.

Veel renners hadden spijt na afloop. "Onze renner Tijl De Decker heeft een fout gemaakt, dat beseft hij", aldus een woordvoerder van Lotto-Dstny, de ploeg van De Decker bij Sporza. "Hij was niet van plan om het te doen, maar is naar eigen zeggen gezwicht onder de groepsdruk. De ontgoocheling is heel groot bij hem."

De rit naar de Stelvio werd gewonnen door de Noor Johannes Staune-Mittet uit de opleidingsploeg van Jumbo-Visma. Hij kwam op eerlijke wijze als eerste boven en is drager van de leiderstrui.