Veel Cambodjaanse vrouwen die in karaokebars werken zijn niet gaan stemmen omdat ze hun nagels schoon wilden houden. Dat heeft premier Hun Sen maandag gezegd in een toespraak die werd uitgezonden door de staatsradio. Bij de plaatselijke verkiezingen van ruim een week geleden moesten stemmers hun vingers in inkt dopen om te voorkomen dat ze nog een keer zouden stemmen. Van de 7,8 miljoen geregistreerde kiezers kwamen er 5,1 miljoen opdraven.
Hun Sens opmerking was bedoeld als respons op de kritiek van de oppositie dat veel Cambodjanen niet stemden omdat de kiezersregistratie erg ingewikkeld is. "Veel karaokedames gingen niet stemmen omdat ze bang waren hun vingernagels vies te maken. Sommige van hen waren misschien van plan te stemmen, maar toen ze anderen zagen terugkeren met zwarte inkt op hun nagels, besloten ze om de verkiezingen over te slaan. Maar dat was hun goed recht, hun vrijheid - vrijheid om te stemmen en om niet te stemmen."
Hun Sens opmerkingen leken gedeeltelijk grappig bedoeld. Zijn partij houdt waarschijnlijk de macht in meer dan 98 procent van de kiesdistricten. De officiële uitslagen worden uiterlijk 24 april bekendgemaakt.