De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet optreden tegen het onverdoofd slachten van meervallen, met deze eis stapt de stichting Wakker Dier naar de rechter. De onverdoofde slacht veroorzaakt veel stress en pijn bij de vissen, zegt de dierenwelzijnsorganisatie.

"Als vissen konden gillen, was deze barbaarse praktijk al lang afgeschaft", aldus Anne Hilhorst, directeur van de stichting. De meervallen worden bij de onverdoofde slacht vaak op ijs of in ijswater gelegd. Dit verlamt de vissen, maar neemt de pijn niet weg. Volgens Wakker Dier veroorzaakt de plotselinge temperatuurovergang veel stress en langdurig lijden. De vis verliest na vijf tot twintig minuten het bewustzijn.

De toezichthouder wees een eerder handhavingsverzoek af. Wakker Dier gaat hierom in beroep bij de rechter.

Volgens Wakker Dier zegt de NVWA niet te kunnen handhaven omdat er geen specifieke wet- en regelgeving is voor het welzijn van vissen. De stichting is het hier niet mee eens en wijst naar de Europese slachtverordening. Hierin staat dat vermijdbaar lijden moet worden voorkomen. "Aangezien een diervriendelijker dodingsmethode bestaat, is het lijden van de meervallen vermijdbaar