Een onderzoek naar diversiteit en inclusie bij Nederlandse hogescholen en universiteiten is stopgezet nadat Geenstijl er aandacht aan gaf. De site publiceerde vorige week het artikel ”Non-Binaire Pollfuck! Hogeschool Rotterdam wil even je inclusiviteit meten” en daarna stroomden er veel reacties binnen. Het onderzoek was eigenlijk bedoeld voor medewerkers en studenten aan de universiteiten en hogescholen.

Onderzoeksbureau Newcom, dat de enquête uitvoerde in opdracht van de Kring van Hoofdredacteuren van Hoger Onderwijsmedia, besloot na vijf dagen in overleg de enquete te sluiten.

Nu willen de organisatoren van het onderzoek nog gaan proberen om de echte van de neppe reacties te scheiden, en reacties die voor het Geenstijl-artikel binnenkwamen zullen in ieder geval wel worden meegewogen. Alles wat in de vijf dagen voor de sluiting binnenkwam, wordt ”gefilterd op antwoorden van binnen de onderwijsinstellingen.”

De Kring van Hoofdredacteuren noemt het bij monde van de voorzitter ”zonde dat een publicatie van Geenstijl een zorgvuldig onderzoek torpedeert.” De voorzitter wil graag alle studenten en medewerkers van de onderwijsinstellingen bedanken voor het invullen van de vragenlijst, en verzekert ze dat hun reacties niet verloren gaan.