Blijft VVD bovenaan staan? Of maakt Nieuw Democratisch Zeist toch nog een inhaalslag? Bakker Albert houdt een poll bij om te zien welke partijen aan kop gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. En dat doet hij op een bijzondere manier: door te kijken welke van zijn gebakjes in Zeist het meest verkocht worden.

Sinds afgelopen donderdag vind je in de vitrine van Bakker Albert tussen het appelgebak en de slagroomtaart ook petitfours met de logo's van politieke partijen erop. Het zijn elf verschillende soorten: een voor elke partij die in Zeist meedoet aan de verkiezingen.

Aan de verkoop is een poll gekoppeld. Elk gebakje wordt door Albert en zijn collega's genoteerd op een soort scorebord. Zo kun je precies zien wat de koplopers zijn. "Als de verkiezingen beginnen roepen we een winnaar uit", vertelt de bakker aan EditieNL.

Hij geeft toe dat de uitslag met een korreltje zout – of in dit geval suiker – genomen moet worden. "We zijn een warme bakker waar vooral de bovenkant van de markt komt. Het is niet dat alle lagen van de samenleving hier de deur platlopen. Dus ja, de peiling is misschien wat gekleurd."

Toch bleek zijn uitkomst vier jaar geleden – toen hij de poll voor het eerst organiseerde – niet ver van de echte uitslag te zitten. "Het klopte redelijk", vertelt Albert trots. "VVD kwam in de bakkerij als winnaar uit de bus, gevolgd door GroenLinks. Dat was bij de echte verkiezingen ook zo."

Het initiatief maakt de onderlinge concurrentiestrijd flink los. Op dit moment staat VVD weer aan kop. "De partijen komen zelf ook petitfours halen. Soms bestellen ze er veertig in één keer. Die tellen we allemaal mee. Afgelopen weekend was er iemand van CDA die zei: ik wil er wel twee. Toen zei een VVD'er ernaast: doe mij er dan maar drie!"

Wat Albert vooral leuk vindt is dat mensen op deze manier bezig zijn met de gemeenteraadsverkiezingen. "Ze worden zich er heel bewust van, dat vind ik fijn. We wonen in een democratisch land en hebben de mogelijkheid om te stemmen. Dat is wel de onderliggende boodschap die ik wil meegeven."

"En oké, op commercieel gebied is het natuurlijk ook mooi meegenomen. Daar moet ik eerlijk in zijn."
Foto