Zijn lange mannen sneller agressief dan kleinere sexegenoten? Volgens Britse wetenschappers beslist wel. Hun conclusie is opmerkelijk, temeer omdat lange tijd het tegendeel werd gedacht. Kleinere jongens zouden aan het ‘Korte Mannen syndroom’ lijden. Hun minderwaardigheidscomplex zou gecompenseerd worden door extreem ambitieus of agressief gedrag. Deze theorie lijkt omvergeworpen.
In een experiment lieten wetenschappers mannen van verschillende lengtes met elkaar duelleren, met houten stokken als wapens. Telkens kreeg één van de proefpersonen de opdracht om de ander uit te dagen door hem op de vingers te tikken. Met behulp van hartmonitoren registreerden de onderzoekers de reacties. Lange mannen bleken sneller hun geduld te verliezen en een tik terug te geven dan korte mannen.
Met het experiment lijkt het 'Korte Mannen syndroom' klaar voor de prullenbak. De term werd oorspronkelijk bedacht door de psycholoog Alfred Adler, die Napoleon zag als het schoolvoorbeeld van een kleine man met een groot temperament en een kort lontje. Dit gedrag staat dan ook beter bekend is onder de naam Napoleoncomplex.
Als mensen een kleine man agressief gedrag zien vertonen, leggen ze automatisch een verband tussen de lengte en het temperament, beweren de onderzoekers. Dat zou simpelweg komen doordat de geringe lengte van deze persoon een nogal opvallend kenmerk is. De gedachte dat spontaan bij velen opkomt, is dat die man zeker wat te compenseren heeft.