Een Utrechts icoon is gesneuveld door een ongelukje van de gemeentereiniging: het beeld van stripfiguur Nijntje op het zogenoemde Nijntje Pleintje werd zaterdagmiddag door een veegauto omvergereden.

RTL Nieuws-verslaggever Geert Gordijn kwam toevallig langs het pleintje en zag hoe Nijntje tussen de brokstukken van haar sokkel op de grond lag.

"De bestuurder van de veegauto stond met het schaamrood op de kaken te bellen met zijn collega's", zegt Gordijn. Inmiddels is het beeld van Nijntje door de gemeente veiliggesteld.

Het beeld is gemaakt door Marc Bruna, de zoon van Nijntje-bedenker Dick Bruna, en werd in 1994 geplaatst.

Het wereldberoemde stripfiguur wordt als Utrechts symbool gezien: naast het Nijntje Pleintje zijn er in Utrecht ook een Nijntje Museum, en een Nijntje-stoplicht.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een medewerker van de gemeente Utrecht per ongeluk een kunstwerk kapotmaakt: in april werd een 'ecologische trap' vernietigd door een groenmedewerker, die dacht onkruid van de trap te halen. Maar de begroeiing was juist onderdeel van het kunstwerk, dat zo'n 2,5 ton heeft gekost.