NOORD-HOLLAND - De bouw van een mega dam die de Noordzee afsluit is volgens oceanograaf Sjoerd Groeskamp van Texel de enige oplossing wanneer er niks wordt gedaan aan de klimaatverandering. Het ontwerp van deze 'Noord-Europese Afsluitdijk' is behalve een mogelijke oplossing vooral ook een waarschuwing.

Sjoerd Groeskamp heeft het plan voor de mega dam samen met zijn Zweedse collega Joakim Kjellson opgesteld. Een artikel hierover is inmiddels verschenen in een wetenschappelijk tijdschrift. "De dam draagt bij om te visualiseren wat er zou kunnen gebeuren als we niets aan klimaatverandering doen," zegt Groeskamp.

In het plan staat dat de dam 630 kilometer lang moet worden. De dam bestaat eigenlijk uit twee stukken. Het eerste gedeelte loopt van het westpuntje van Frankrijk naar het Zuidwesten van Engeland en is 160 kilometer lang. Het tweede gedeelte is maar liefst 475 kilometer lang en loopt van het noorden van Schotland naar het westen van Noorwegen.

"Daarmee sluit de dam de hele Noordzee en de Baltische Zee af. Alle daaromheen liggende landen worden op die manier beschermd tegen zeeniveaustijging", aldus Groeskamp die verbonden is aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De kosten van het project bedragen naar schatting 500 miljard euro.

De verwachting is dat de zeespiegel de komende eeuwen flink wat meters zal stijgen. Oceanograaf Groeskamp ziet dit plan voor een mega dam dan ook als waarschuwing.

"Ik wil niet dat die dam er komt. Ik ben er zelf eigenlijk heel erg tegen. Ik wil vooral laten zien wat er kan gebeuren als we niet op tijd aan klimaatsverandering doen. Want dan kan het zo zijn, dat we aan dit soort grote oplossingen moeten gaan denken om onszelf te kunnen beschermen."