ARK Natuurontwikkeling pleit voor een speciale status voor paarden en runderen die de Belgische grens oversteken in het Grensmaas-gebied. Volgens de organisatie is dat nodig om de grensoverschrijdende routes van de grazers van een wettelijk fundament te voorzien.

Gebeurt dit niet dan vreest ARK in de toekomst voor problemen waar geen juridische oplossing voor is.

Vaker oversteken
Volgens de organisatie zal het in de toekomst steeds vaker voorkomen dat grazers de Nederlands-Belgische grens overgaan door de lage waterstand van de Maas. De dieren zouden daardoor steeds makkelijker aan beide oevers van de Maas kunnen geraken.

Koeiengriep
"Het knelpunt zit 'm erin dat deze dieren in de wilde natuur leven, maar volgens de wet moeten voldoen aan regels van de landbouw. Maar daar trekken dieren zich natuurlijk weinig van aan'', zo weet Hettie Meertens van AKR Natuurontwikkeling. Een aparte juridische status is voor de grensoverschrijdende grazers daarom broodnodig volgens haar.

De motivatie hiervoor ligt bij het verschil tussen de Nederlandse en Belgische regelgeving. "Het zou kunnen dat grazers ziektes overbrengen naar kuddes over de grens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan griep onder runderen. In het tegengaan van de verspreiding van dergelijke ziektes is de Nederlandse overheid een stuk milder dan de Belgische. Daarbij is het mogelijk dat Nederlandse grazers zich mengen in Belgische kuddes en vice versa. Dan is het niet meer duidelijk wie de eigenaar is."

Grensoverschrijdende status
Meertens pleit daarom voor een grensoverschrijdende status voor de circa 150 grazers die in het gebied rondom de Grensmaas leven. "Je kunt namelijk geen afrastering maken in de Maas. Het is al één groot natuurgebied, een aparte status voor de dieren is daarom nodig."

Regeltjes
Volgens Meertens is het niet denkbaar dat de internationale uitstapjes van grazers gedoogd worden, regels zijn noodzakelijk. "Europa schrijft voor dat de activiteiten van wilde paarden en runderen wettelijk moeten worden vastgelegd. Als er zich een situatie voordoet waar de regels niet op toegepast kunnen worden, is het belangrijk dat de regels veranderd worden."