Als het aan koning Willem-Alexander (53) ligt, wordt Paleis Noordeinde het toonvoorbeeld van duurzaamheid. Helaas heeft het Rijksvastgoedbedrijf een stokje gestoken voor zijn milieuvriendelijke plannen. Wim-Lex wilde graag zonnepanelen op het dak knallen, maar dat plan is afgeschoten door zijn adviseurs.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Paleis Noordeinde duurzamer te maken. Tot grote spijt van onze koning is daar uitgekomen dat zonnepanelen niet op zijn verlanglijstje kunnen deze kerst. Die blijken namelijk helemaal niet rendabel te zijn voor de koning. Waar het gewone volk binnen tien jaar de investering er al uit heeft, duurt dat met het werkonderkomen van het koningspaar ruim vijftig jaar.

Waarom de zonnepanelen niet rendabel zijn, is niet bekendgemaakt. Dat kan liggen aan het energieverbruik van de koninklijke familie, maar ook de moeilijkheid om op een monumentaal pand zonnepanelen te bevestigen. Het RVB onderzoekt nog of het wél mogelijk is om zonnepanelen op de Koninklijke Stallen en Paleis Huis ten Bosch te plaatsen, maar de resultaten daarvan zijn nog niet binnen.

Zonnepanelen zijn in ieder geval een investering die hem op minder kritiek zal komen te staan dan het nieuwe jacht dat hij eerder kocht. Het Nederlandse volk was niet te spreken over de kosten van die aankoop.