GROOTEBROEK - Normaal gesproken zouden nu vanuit de hele wereld groentetelers naar West-Friesland zijn gekomen om te kijken naar de laatste ontwikkeling in de zaadveredeling. Maar door corona is dit jaar alles anders. Behalve dan de innovaties, die zijn er gewoon. Zoals een speciaal soort sla voor op de hamburger die voedselverspilling tegengaat.

Ieder jaar organiseert zaadveredelaar Syngenta uit Enkhuizen het evenement Fields of Innovation. Ook nu, maar dan alleen digitaal. "We hebben het virtueel gemaakt. Telers kunnen inloggen en over het veld lopen en alle gewassen bekijken. Door de samenwerking met honderden collega's wereldwijd hebben we filmpjes gemaakt. En zo proberen we ze toch alle informatie te geven", legt Brigitte van der Steen van Syngenta uit. Aan interactie is ook gedacht, want 24 uur per dag kun je chatten met een medewerker.

Opvallende innovatie is dit jaar de LMUL19-1922. Een kruising van Romeinse sla en IJsbergsla. "Als die warm wordt blijft die z'n knapperigheid behouden. En de krop is zo gemaakt dat elk blaadje perfect op een hamburger past. Dus daardoor heb je heel weinig voedselverspilling."

Opvallend is dat deze digitale editie meer deelnemers heeft dan bijvoorbeeld vorig jaar. "We hebben er drieduizend van over de hele wereld. En we zien dat kleinere telers van verder weg, bijvoorbeeld uit Afrika en Mexico, maar ook Turkije en Rusland, nu wel komen."

Maar dat betekent niet dat het evenement volgend jaar ook alleen digitaal wordt georganiseerd. "We zouden het fantastisch vinden om mensen hier volgend jaar weer te kunnen ontvangen. Dat staat voorop. Maar ik zou het leuk vinden als we het digitale veld kunnen gebruiken voor de mensen die het evenement niet kunnen bezoeken. En dat kunnen combineren met live-tours over het veld, live vragen stellen aan de experts en natuurlijk hier gezellig een kopje koffie drinken met elkaar," aldus Van der Steen.