De Amerikaan Wesley Barnes is aangeklaagd door een resort in Thailand omdat hij een negatieve beoordeling op Tripadvisor had gezet. Hij kan tot twee jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Binnenlands toerisme vindt nog steeds plaats in Thailand, waar de coronavirusaantallen relatief laag zijn. De lokale bevolking en expats gaan vooral naar bijna lege resorts op onder meer het eiland Koh Chang.

Maar een recent bezoek aan het Sea View Resort op dat eiland bracht Wesley Barnes in de problemen. Hij had online wat negatieve recensies over zijn vakantie geschreven.

"De eigenaar van het Sea View Resort diende een klacht in dat de beklaagde oneerlijke beoordelingen over zijn hotel op de Tripadvisor-website had geplaatst", zei kolonel Thanapon Taemsara van de politie van Koh Chang tegen persbureau AFP.

Hij zei dat Barnes ervan werd beschuldigd 'schade aan de reputatie van het hotel' te hebben veroorzaakt. Hij zou ook ruzie hebben gemaakt met het personeel over het niet betalen van kurkengeld voor alcohol die naar het hotel werd gebracht.

Barnes, die in Thailand werkt, werd gearresteerd door de immigratiepolitie. Hij werd kort vastgehouden en vervolgens op borgtocht vrijgelaten. Volgens de TripAdvisor-beoordeling die Barnes in juli plaatste, kwam hij 'onvriendelijk personeel' tegen dat 'deed alsof ze hier niemand willen'.

Thailand kent strenge lasterwetten. Die worden ook wel als problematisch gezien omdat bijvoorbeeld bedrijven en invloedrijke figuren de wetten kunnen gebruiken om critici te intimideren.