IJMUIDEN - Karen heeft wel eens rustigere busrit gemaakt. Toen de 54-jarige Haarlemse vanmiddag met een Connexxion-bus onderweg was van IJmuiden naar Haarlem, werd ze opgeschrikt door een gigantische klap, waarvan later bleek dat het om een baksteen ging. "Ik had het gevoel dat ik tegen m'n hoofd werd geslagen."

De steen werd tussen de halte Briniostraat en de stadsschouwburg in IJmuiden tegen het raam gesmeten. Op dat moment zaten er zo'n 14 passagiers in de bus, onder wie Karen. "Ik schrok me rot", vertelt ze aan NH Nieuws. "Ik dook dan ook gelijk naar beneden, maar toen ik naar het raam van de bus keek, zag ik dat het glas in duizenden stukjes was geslagen", vertelt Karen uit Haarlem. De steen is niet door de ruit gegaan, maar het glas is volledig verbrijzeld.

Het incident heeft veel indruk gemaakt op Karen: "Als de chauffeur harder had gereden, was die steen door de ruit heen gegaan. Dan had ik dit misschien wel niet na kunnen vertellen. Die mensen realiseren zich niet wat dit voor gevolgen kan hebben."

De buschauffeur vertelt na het incident aan Karen dat dit soort dingen wel vaker gebeuren. "Hij zei dat er dan bijvoorbeeld grote takken en stenen op de busbaan worden gelegd", vertelt ze.

Maatregelen
Een woordvoerder van Connexxion vertelt dat hij dit niet herkent, maar geeft aan dat dit een aantal jaar geleden wel met enige regelmaat gebeurde. Vooral bussen in Heemskerk werden regelmatig bekogeld met stenen. Zo vaak dat de gemeente maatregelen moest nemen, bussen werden omgeleid en de gemeente voor hulp aanklopte in Den Haag.

Karen zelf heeft niets gezien, maar de buschauffeur vertelde haar dat hij 'een groep mensen' heeft gezien. Connexxion laat weten een aangifte te overwegen. De politie zal in dat geval ook het verhaal van Karen in het onderzoek meenemen.