Jordan, een kat uit Altoona in Pennsylvania, houdt er wel een opvallende ‘hobby’ op na. Elke nacht gaat de miauwende dief erop uit om schoenen te stelen bij de buren. Zijn baasjes zitten nu met zo’n grote collectie schoenen dat ze een Facebookgroep hebben opgericht in de hoop de buren aan hun verloren sneakers, flipflops en ander schoeisel te helpen.

,,Vorig jaar bracht hij soms nog dode muizen en vogeltjes mee, of lege chipszakken en zelfs eens een handschoen”, vertelt baasje BJ Ross aan WTAJ TV. ,,Tegenwoordig sleurt Jordan elke nacht opnieuw één, twee of drie schoenen naar huis.”

Sinds januari merkte de eigenaresse dat er plots meer schoenen in de tuin lagen. Eerste gooide ze de schoenen weg, maar het werden er steeds meer. ,,Op een gegeven moment zei mijn moeder dat we de schoenen moesten bijhouden, misschien waren mensen die wel kwijt! Op een gegeven moment waren we 37 schoenen verder…”, aldus Ross.

Ze besloot op onderzoek uit te gaan. Was het misschien toch Jordan die de schoenen had gestolen, zoals de familie al een beetje vermoedde? Ross plaatste een tracking-apparaatje rond de nek van de kater, om zo zijn nachtelijke avonturen in kaart te kunnen brengen. Ook werd een camera op de tuin gericht.

De uitkomst? De kleine zwart-witte dief blijkt inderdaad van huis tot huis te gaan, op zoek naar schoeisel. Het beestje legt behoorlijk wat afstanden af, zo valt op te maken uit het gps-toestel. De camera in de tuin bewijst hoe Jordan telkens met een schoen in zijn mond over het hek springt. Het beestje lijkt behoorlijk trots op zijn buit. En de teller blijft maar lopen. Het gezin Ross heeft intussen een berg van meer dan 50 gestolen schoenen.

Nu het gezin een Facebookgroep heeft opgericht, om gedupeerde buren aan hun verloren schoenen te helpen en om de opvallende acties van hun kater met de wereld te delen, gaat Jordon viraal. ,,Ik heb berichtjes uit het hele land gekregen dat dit mensen hun dag goed maakt”, vertelt Ross. ,,Met alle slechte dingen die momenteel in de wereld gebeuren, tovert dit een lach op het gezicht van velen.”

Een journalist van WTAJ TV duwde nog een microfoon onder de neus van de schoenendief zelf. Of hij iets te zeggen had over zijn gedrag? De lichaamstaal van Jordan lijkt alles te zeggen. ,,Geen commentaar.”
Filmpje