Als ‘een vallende ster zien’ nog op je bucketlist staat, dan is dit je kans. Komende week zijn vanuit het hele land veel vallende sterren te zien. “Zo’n 23 vallende sterren per uur”, vertelt Weeronline-meteoroloog Rico Schröder.

De meteoren zijn afkomstig van twee zwermen: de Aquariden en de Cassiopeïden.

Voordat je nachten doorhaalt op zoek naar een vallende ster: de weerexpert vertelt ons dat je in de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 juli de meeste kans hebt om er een of meerdere te spotten. Rico: “Het is die nacht overal in Nederland droog met de meeste opklaringen.” Volgens Rico is er niet een specifiek tijdstip waarop je het beste kunt kijken. “In principe kun je al sterren zien zodra het donker wordt.”

De meteoroloog heeft verder nog een paar handige tips: “Zoek een donkere plek op, waar zo min mogelijk licht is van de stad of de maan. Dan zijn de sterren het beste zichtbaar. Je hoeft niet naar een specifieke richting te kijken. En verder zou ik een jas aantrekken, want het koelt af in de nacht.” In Den Haag is het in de duinen erg donker, het Hemels Gewelf op Kijkduin is een mooie plek.

Het is niet alleen een sterrenfeest, deze week kun je ook komeet Neowise zien. Rico vertelt: “We kunnen de komeet al een tijdje zien. Hij wordt wel steeds zwakker, maar je zou ‘m nog met het blote oog kunnen zien. Met een verrekijker lukt het sowieso.” Voor die komeet moet je richting het westen/noordwesten kijken.