Rechters in Singapore laten zich niet van hun werk houden door het coronavirus. Ze hebben via de populaire videoapp Zoom een man ter dood veroordeeld. Die app wordt tijdens de coronacrisis veel gebruikt bij vergaderingen. Mensenrechtenorganisaties hebben er geen goed woord voor over. "Weerzinwekkend."

De terdoodveroordeelde is een 37-jarige man uit Maleisië, Punithan Genasan. Hij wordt door de rechters gezien als het brein achter de smokkel van 28,5 gram heroïne.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank is het voor het eerst in het land dat de doodstraf op deze manier is uitgesproken.

Singapore treedt zoals wel meer Aziatische landen keihard op tegen drugscriminelen. Veel van hen worden opgehangen, onder wie ook de Nederlandse zakenman Johannes van Damme in 1994.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is Singapore een van de vier landen ter wereld waar op drugshandel de doodstraf staat.
Singapore executeert ook geregeld buitenlanders wegens drugssmokkel. Zoals de Australische Vietnamees Nguyen Tuong Van in 2005. Singapore executeert ook geregeld buitenlanders wegens drugssmokkel. Zoals de Australische Vietnamees Nguyen Tuong Van in 2005.

De veroordeelde bevond zich in de gevangenis, zijn advocaat, de aanklagers en de rechters op andere locaties. De advocaat ziet er overigens geen probleem in. “De rechter was duidelijk te horen, er zijn geen nieuwe argumenten of feiten gepresenteerd. We hebben geen klachten”, aldus Peter Fernando. Hij gaat het vonnis met zijn cliënt bespreken en verwacht dat die in hoger beroep gaat.

Mensenrechtenorganisaties hebben geen goed woord over voor de gang van zaken. "Dat Singapore de doodstraf heeft is sowieso al wreed en inhumaan. Het gebruik van technieken als Zoom maakt het alleen maar erger", zegt Phil Robertson van Human Rights Watch.

"Het is schokkend dat de aanklagers en de rechters zo ongevoelig zijn dat ze niet inzien dat een verdachte het recht heeft om in de rechtzaal zijn aanklagers te zien", aldus Robertson. "Terwijl in de hele wereld nu wordt geprobeerd levens te redden, is het naleven van de doodstraf juist extra weerzinwekkend", zegt Chiara Sangiogio van Amnesty International.

Singapore is niet het eerste land waar doodvonnissen op afstand worden uitgesproken. Eerder deze maand gebeurde dat al in Nigeria. Dat zou de eerste keer ooit zijn geweest.