Een 91-jarige Belgische vrouw, die vorige week positief testte op het coronavirus en daarom verplicht op haar kamer moest blijven, is zondag weggelopen uit een woonzorgcentrum. Urenlang zocht de politie naar de dame. Uiteindelijk werd ze teruggevonden op een kerkhof meer dan vijf kilometer verderop. De uitleg voor haar bewuste uitstap: ,,Ik ben het beu om opgesloten te zitten!”

Iets na de middag kreeg de politie een verontrustende oproep vanuit het woonzorgcentrum in Kortenaken, een Belgische plaats tussen Leuven en Hasselt. Een bewoonster, die als één van de 45 personen in de instelling vorige week positief had getest op Covid-19, bleek spoorloos. De dame was het laatst rond 9.00 uur gezien, daarna ontbrak elk spoor.

Terwijl de politie meteen enkele surveillanten liet uitkijken naar de vrouw, ondervroegen andere agenten personeel en medebewoners van het verzorgingshuis. ,,De vermiste dame had een briefje achtergelaten bij haar buurman. Daaruit werd meteen duidelijk dat ze ontevreden was dat ze opgesloten zat in haar kamer. Uit voorzorg mocht ze ook nergens anders in het gebouw komen, ook niet de gemeenschappelijke ruimtes. Dat was haar blijkbaar te veel en de dame had dringend behoefte aan wat vrijheid en bewegingsruimte. Ook konden we uit het briefje opmaken in welke richting we moesten zoeken”, zegt Luc Liboton, korpschef van het plaatselijke politieteam.

De politie vroeg steun van specialisten van het team vermiste personen én schakelde speurhonden in. Urenlang was de politie met man en macht aan het zoeken. Een speurhond had later op de dag het spoor van de vrouw te pakken. ,,De hond bracht ons naar de begraafplaats in Waanrode, vijf kilometer verderop. Op het eerste gezicht was er echter niemand te bekennen. Tot plots de hond onder een struik dook. Daar lag de vrouw. Ze was niet gewond, maar had zich bewust onder een struik verstopt zodat niemand haar zou vinden. Ze vertelde dat ze het gewoon beu was om opgesloten op haar kamer te zitten. Ze kon dit niet meer aan en had volgens eigen zeggen behoefte aan wat bewegingsruimte”, aldus de korpschef.

Die ‘bewegingsruimte’ bleek ze nogal letterlijk genomen te hebben. De kranige dame had al minstens een afstand van meer dan vijf kilometer achter de rug toen ze haar rond 18.00 uur aantroffen. Een ambulance kwam ter plaatse, maar de vrouw bleek, op de positieve Covid-test na, in blakende gezondheid. Ze werd wel overgebracht naar een andere instelling, waar ze nu verblijft.

Bij het woonzorgcentrum in Kortenaken waar het incident zich voordeed, wil niemand op het voorval te reageren.