Een goedbedoelde actie van de Tilburgse zanger Danny Swinkels kwam hem afgelopen zaterdag duur te staan. Na een kort optreden voor de gehandicapte Kyano (10) volgt een boete van 390 euro voor Kyano's vader.

Nietsvermoedend staat Danny zaterdag zijn apparatuur in te pakken, als er twee politiebusjes komen. Kort daarvoor stond hij nog op te treden op te stoep van de familie van Kyano. Een coronaconcertje op afstand, omdat Kyano al zes weken niet buiten was geweest en wel wat vrolijkheid kon gebruiken.

"Mijn vader is de chauffeur van Kyano. Hij brengt hem altijd naar school en heeft een speciale band met het jongetje. Kyano is gek van Nederlandstalige liedjes en dus leek het mijn vader leuk als ik voor hem zou zingen." Danny deed de afgelopen weken al meer van dit soort korte optredens bij mensen op de stoep en zag het wel zitten.

Samen met zijn vader en een geluidsman treedt hij ongeveer een halfuurtje op, op de stoep bij Kyano. "We hielden afstand. Alleen Kyano was buiten met zijn vader en moeder en er stonden wat buren te kijken, maar die bleven allemaal op hun eigen opritten."

Eén van de buren komt naar Kyano's vader om te klagen over geluidsoverlast. Die zegt op zijn beurt dat het optreden maar een halfuurtje zal duren. Even later komen politieagenten en volgt de bekeuring voor het overtreden van de coronamaatregelen. Kyano's vader krijgt de boete, omdat hij wordt gezien als organisator van het evenement. "We waren allemaal geschrokken en verbaasd", zegt Danny.

Danny heeft de familie van Kyano aangeboden een inzamelingsactie te houden. Optreden bij mensen op de stoep doet Danny niet meer. "Het is niet meer leuk zo. Ze zijn zo streng. Je wilt het goed doen, maar als dat niet kan dan houdt het op."

Vader William heeft een e-mail gestuurd naar de gemeente Tilburg met bezwaar tegen de boete. "Ik wacht nog op een reactie", zegt hij.
Foto