Honderdduizenden mondmaskers die van China naar Nederland zijn geïmporteerd, blijken niet te voldoen aan de kwaliteitseisen. Het ministerie van Volksgezondheid is daarom een terugroepactie gestart.

Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving van de NOS. De maskers waren al verdeeld over ziekenhuizen.

Het gaat om 600.000 maskers. Dat is bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen FFP2 maskers. Dat zijn maskers die worden gebruikt om ernstig zieke patiënten met een covid-infectie te behandelen.

Onderzoeksorganisatie TNO keurde de maskers af omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Zo passen ze niet goed om het gezicht en functioneren de filters die virusdeeltjes moeten tegenhouden niet goed. En dat is gevaarlijk voor artsen en verpleegkundigen. Of de mondkapjes al gebruikt zijn in het ziekenhuis, is niet bekend.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid wordt 'met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk beschermingsmiddelen beschikbaar te krijgen'. Dat is lastig omdat er in de hele wereld een grote vraag is naar mondmaskers met het juiste beschermingsniveau.

Door die tekorten kan het voorkomen dat er alleen beschermingsmiddelen beschikbaar zijn die niet aan de hoogste standaarden voldoen, zegt het ministerie.

Volgens het ministerie is afgelopen zaterdag een eerste zending van een Chinese fabrikant deels uitgeleverd. "Het gaat hier om maskers met een KN95-kwaliteitscertificaat. Het ministerie van VWS ontving een eerste signaal dat bij inspectie de kwaliteit van deze zending niet voldeed aan de criteria. Een deel van deze zending is uitgeleverd aan zorgaanbieders, de rest van de lading is direct on-hold gezet en is niet verder verspreid."

Ook uit een tweede test bleek dat de maskers niet voldoen aan de kwaliteitsnorm. "Er is nu besloten om deze hele zending niet meer in te zetten. Nieuwe zendingen zullen een extra test ondergaan."

Er bestaat al langer een tekort aan goede mondmaskers. Ondernemers stelden eerder al tegenover RTL Nieuws dat het ministerie voor Volksgezondheid veel te langzaam handelt bij het inkopen van mondkapjes. Daardoor zou het tekort momenteel onnodig groot zijn.