Het Chinese papiergeld moet in quarantaine. Volgens de Chinese centrale bank kunnen bankbiljetten het coronavirus helpen verspreiden en daarom volgen er maatregelen.

People's Bank of China gaat nu oude bankbiljetten tijdelijk uit de roulatie halen, die worden vervolgens ontsmet. Geld uit de regio's met de hoogste besmettingsgraad wordt schoongemaakt met ultraviolette straling of door verhitting. Daarna wordt het tenminste veertien dagen opgeslagen, tot het weer wordt gedistribueerd. In minder zwaar getroffen gebieden wordt het geld een week lang uit roulatie gehaald.

Lokale banken is gevraagd om geld van ziekenhuizen en markten apart te houden. Ook mogen geen bankbiljetten worden uitgewisseld tussen provincies en steden met een hoge besmettingsgraad.

De centrale bank kondigde tevens aan dat 600 miljard yuan (79,3 miljard euro) aan nieuwe bankbiljetten in omloop wordt gebracht in de Chinese provincie Hubei en de hoofdstad Wuhan. Dat gebied geldt als het epicentrum van het virus. Er zijn al meer dan 64.000 besmettingsgevallen geconstateerd en bijna 1400 patiënten zijn aan de gevolgen overleden.

Het gebruik van cash is de laatste jaren minder geworden door de opkomst van elektronische betalingen, maar vooral ouderen geven nog altijd de voorkeur aan contant geld.

Of het coronavirus inderdaad verspreid kan worden via bankbiljetten, is nog maar de vraag. Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen, zo meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

"Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus (COVID-19) anders is." Je kunt dus ook niet besmet raken als je een pakketje uit China bestelt.