Een Tilburgs echtpaar met een uitkering moet ruim 210.000 euro aan bijstand terugbetalen omdat zij jarenlang handelden op Marktplaats, maar de inkomsten niet aan de gemeente opgaven.

Dat blijkt uit een recent openbaar geworden uitspraak van de rechtbank in Breda.

Het echtpaar ontving vanaf 2006 een bijstandsuitkering. In 2018 ontdekte de gemeente Tilburg dat het echtpaar al jarenlang regelmatig spullen verkocht op Marktplaats, zonder de inkomsten te melden.

Uit een onderzoek, waarbij onder meer informatie werd opgevraagd bij Marktplaats, bleek het echtpaar in ruim 11 jaar 2151 advertenties online te hebben geplaatst. Daarmee had het stel kleding en schoenen aangeboden, maar ook auto’s, aanhangers, fietsen, gasfornuizen, koelkasten, televisies, telefoons en gereedschappen.

Daarop besloot de gemeente niet alleen de uitkering stop te zetten, maar ook om de uitkeringen uit de periode 2007 tot eind 2018 terug te vorderen. Dat ging om een bedrag van ruim 200.000 euro aan bijstand en nog eens ruim 11.000 euro aan bijzondere bijstand.

Het echtpaar stapte naar de rechter om te protesteren. Volgens het stel was het niet op de hoogte van de plicht om dergelijke inkomsten aan te melden. Ook zou het aantal advertenties een vertekend beeld van de handel geven, omdat veel advertenties meerdere malen werden geplaatst.

Verder zouden ook andere familieleden van hun account gebruik hebben gemaakt. De vorderingen ouder dan vijf jaar zouden bovendien zijn verjaard.

Het stel maakte een berekening, waaruit zou blijken dat de Marktplaatsinkomsten zo beperkt waren dat zij met uitzondering van twee jaar recht op aanvullende bijstand zou hebben gehad. Het terug te vorderen bedrag zou mede daardoor vele malen lager zijn.

Maar omdat het echtpaar geen administratie van de feitelijke verkopen kon overleggen, meent de Bredase rechtbank dat dit niet concreet, overtuigend of controleerbaar kan worden vastgesteld. Het stel moet daarom inderdaad ruim 210.000 euro terugbetalen.