VOLENDAM - Veel inwoners kijken er het hele jaar naar uit en de drank vloeit dan ook rijkelijk op de Volendamse kermis. Ook minderjarigen nemen het er doorgaans van en daarom proberen de gemeente en horecaondernemers het drankgebruik onder minderjarigen aan banden te leggen. Dat moet gebeuren met behulp van polsbandjes, maar daar hebben de jongeren iets op gevonden.

"Ik heb ze zelf gewoon besteld omdat we hoorden dat ze met bandjes gingen werken", zegt een 16-jarige jongen tegen NH Nieuws. "Die ga ik meenemen. Dan afwachten welke kleur het wordt en om je pols gooien."

Die bandjes zijn online namelijk in alle kleuren te bestellen. Ook het bedrijf dat de bandjes voor de kermis aan de Volendamse horecaondernemers levert, kreeg later nog een flinke bestelling die niet van de ondernemers kwam. Dat bedrijf kon de bestelling nog net op tijd annuleren.

Ook op andere manieren komen de jongeren aan bandjes. Zo scheuren meerderjarigen de bandjes af en geven het bandje door aan minderjarigen. De meerderjarigen kunnen vervolgens weer een nieuw bandje krijgen. "Ze verzinnen alles om weer te mogen drinken", zegt een andere jongen daarover.

De gemeente en horecaondernemers balen van de illegale handel, nadat zij een positief gevoel overhielden aan de proef met polsbandjes op de kermis in Edam.

De ondernemers zijn daarom van plan om dit weekend extra goed te controleren. Het drinken is immers niet geheel zonder risico: jongeren die betrapt worden, kunnen rekenen op een boete van 95 euro.

Na dit weekend gaan de gemeente en de horecaondernemers het systeem evalueren.