In Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens, zijn de afgelopen dagen zeker zes hyalomma-teken gevonden. Die zijn drie keer zo groot als normale teken en kunnen mensen volgen en ruiken van tientallen meters afstand. De dieren kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen.

De Universiteit van Hohenheim vond één teek op een paard in Nedersaksen, de vijf anderen werden aangetroffen op een paardenboerderij in het Duitse Geldern, zo'n half uur rijden van Venlo. Dat meldt de Duitse regionale omroep WDR.

Het is niet de eerste keer dat de teken in Duitsland werden gevonden. Al in 2017 werden de eerste exemplaren gemeld. Volgens onderzoekers worden de teken, die oorspronkelijk uit Afrika en Azië komen, overgebracht door trekvogels. De beestjes zitten al in veel Zuid-Europese landen.

Maar experts maken zich nu zorgen omdat het erop lijkt dat de exemplaren die nu gevonden zijn, de winter in Duitsland hebben overleefd. "Deze exemplaren zijn redelijk vroeg in het seizoen opgedoken, en als je kijkt naar hun grootte en hun ontwikkelings-cyclus terug berekent, waren ze al in Duitsland op het moment dat er nog helemaal geen trekvogels waren", zegt een deskundige van de Universiteit Hohenheim.

De hyalomma-teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen, zoals het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt. Die ziekte verspreidt zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam en leidt tot leverschade. Ook in andere weefsels en organen kunnen zwellingen en bloedingen ontstaan. In sommige gevallen is de ziekte dodelijk.

Het feit dat de teken de winter in Duitsland konden overleven, kan betekenen dat de dieren zich verder in de regio zullen verspreiden. Daarvoor is de komende maanden aanvullend onderzoek nodig.

Of we ons in Nederland zorgen moeten maken? "De ontwikkelingen in Duitsland laten zien dat het niet onwaarschijnlijk is dat we deze teek hier ook krijgen", zegt Arnold van Vliet, bioloog van de universiteit van Wageningen. "Trekvogels zoals de tapuit, grasmus, rietzanger en gekraagde roodstaart, die ook in Nederland voorkomen, blijken de teek in Engeland bij zich gedragen te hebben. De stijgende temperaturen door klimaatverandering kunnen mogelijk doorwerken."
Foto