AERDENHOUT - Een verdwaalde gans is dankzij het Haarlemse Vogelhospitaal en met behulp van Google Earth herenigd met zijn familie.

Een bewoner van de Zwaluwenweg in Aerdenhout die een gans in z'n tuin aantrof, belde het Vogelhospitaal en vroeg om raad. Als 'ie niet voor overlast zorgt, kun je 'm laten zitten en vertrekt 'ie vanzelf, zo luidde het advies.

"Niet dus!", schrijft het Vogelhospitaal op Facebook. Omdat de vogel na een paar dagen nog steeds in de vijver bivakkeerde, besloot de bewoner het dier alsnog bij de Haarlemse vogelopvang langs te brengen. "Meneer wist niet dat het om een tamme gans ging", legt beheerder Maria Hobbelink aan NH Nieuws uit.

Eenmaal in het Vogelhospitaal zette hij de boel flink op stelten. "Wanhopig was hij", schrijven de vrijwilligers. "Zijn geschreeuw (dat als een ouderwetse autoclaxon klinkt) galmde de hele dag door ons hospitaal. Het dier was duidelijk aan het roepen om zijn familie, want daar zijn ganzen erg aan gehecht."

Daarmee stonden de vrijwilligers voor een nieuwe uitdaging, want zie de ganzen maar eens te vinden waar dit exemplaar bijhoort. De computer bood uitkomst: via Google Earth werd het adres van de melder opgezocht, om te zien 'of daar water of een sloot in de buurt was'.

Dat was er niet, maar het Vogelhospitaal ontdekte wel een groot grasveld in de buurt: 'een golfbaan!' Na een belletje met de beheerder, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Een buurman van de golfbaan miste een gans, nadat 'ie enkele dagen eerder voor een vos op de vlucht was geslagen.

"En zo is de wanhopige ganzerik weer in de armen van zijn blije baasje afgevoerd naar de rest van de familie."
Foto