Een Boeing 777 van Emirates heeft gisteravond bij het dalen de daken van drie woningen in Meerssen licht beschadigd. In totaal waaiden vier dakpannen weg, bevestigt woordvoerder Hella Hendriks van Maastricht Aachen Airport. Ook raakte een loodstrip beschadigd. De schade is direct hersteld, op kosten van de luchthaven, meldt 1Limburg.

Met name grotere vliegtuigen kunnen bij de start of landing soms onvoorspelbare drukgolven veroorzaken. Die drukgolven voelen op de grond aan als harde windstoten en kunnen schade veroorzaken.

Bijna 4 maanden geleden, op 8 mei 2018, waaiden er in Meerssen ook al enkele pannen van het dak door een vliegtuig. Net als gisteravond was een Boeing 777 van Emirates de boosdoener. De dakpannen kwamen in de voortuin van een woning terecht. De schade bedroeg 75 euro.

Naar aanleiding van het incident op 8 mei stelde VVD-Kamerlid Remco Dijkstra Kamervragen. Hij wees de minister erop dat in Aalsmeer bij Schiphol ook regelmatig dakpannen verdwenen door opstijgende en dalende vliegtuigen. "Daar zijn de daken van woningen toen voorzien van stevige haken om zo schade door luchtturbulentie van dalende vliegtuigen te voorkomen", zei Dijkstra bij 1Limburg. "Verder wil ik weten of het vliegveld met de oplossing moet komen of dat we zelf in actie moeten komen."

In haar antwoord gaf minister Cora van Nieuwenhuizen een paar weken later toe dat de haken in Aalsmeer goed werken. Maar ze spreekt zich niet uit over een mogelijke oplossing voor de woningen bij Maastricht Aachen Airport. Formeel gezien is de betrokken luchtvaartmaatschappij, samen met het vliegveld, verantwoordelijk voor herstel van dit soort schade, stelt ze. "Indien daar aanleiding toe is, moet de luchthaven nadere actie ondernemen."