Op je tachtigste je Nederlandse nationaliteit verliezen. Dat overkwam Jan Bouma die al veertig jaar in Duitsland woont, waar hij werkzaam was als leraar. "Op mijn oude dag word ik er zo uitgeknikkerd."

Als ambtenaar ging Bouma, een geboren en getogen Fries, naar het Duitse Bergen om les te geven op de voormalige Prins Clausschool. Daar gaf hij in totaal meer dan twintig jaar les aan kinderen van Nederlandse militairen. Toen de school werd opgeheven, besloot Jan om samen met zijn Nederlandse vrouw in Duitsland te blijven wonen.

"Mijn kinderen zijn Duits, de kleinkinderen zijn Duits en ook de achterkleinkinderen die eraan komen zijn Duits. Maar mijn vrouw en ik zijn trots op onze Nederlandse nationaliteit", legt Jan uit. "Wij voelen ons juist erg Europees."

Bouma en zijn vrouw Hinke hadden allebei twee paspoorten, een Nederlandse en een Duitse variant. "Toen wij vorig jaar onze Duitse paspoorten gingen verlengen, heb ik gevraagd wat ik moest doen om de Nederlandse paspoorten te behouden. Ze zeiden dat het geen probleem is in Duitsland om twee paspoorten te hebben.

Geen vuiltje aan de lucht dus. Toen Bouma en zijn vrouw vorige maand in Winschoten hun Nederlandse paspoorten gingen verlengen, kreeg hij te horen dat dit niet mogelijk was. "Ik had speciaal documenten van de Duitse overheid gekregen waarop te lezen is dat mijn vrouw en ik de Duitse en de Nederlandse nationaliteit hebben. Maar dat werd niet geaccepteerd. Ter plekke werden onze Nederlandse passen verscheurd. Mijn vrouw was in tranen."
'Met de handen in het haar'

Bouma laat het er niet bij zitten. Hij wil graag zijn Nederlandse nationaliteit terug omdat hij niet weet waar hij aan toe is. "Ik heb altijd belasting betaald in Nederland en maak ook gebruik van Nederlandse voorzieningen zoals mijn pensioen. Ik weet niet of ik daar nu nog recht op heb. Eigenlijk weet ik helemaal niets."

Dat hij verkeerd is voorgelicht, snapt de Fries niet zo goed. "Wij zijn toch allemaal één Europa. Nu word ik er op mijn oude dag zo uitgeknikkerd.'' Voor zijn vrouw (78 ) valt het gelukkig wel mee. "Zij heeft altijd in Duitsland haar belastingen betaald. Maar het is nog maar de vraag wat er voor mij overblijft."

De Nationale ombudsman heeft al een brief gekregen van Jan Bouma. "Maar ik heb nog geen antwoord gehad. Als ik niets hoor, wil ik de koning aanschrijven. Het kan toch niet zo zijn dat ik na al die jaren zomaar mijn Nederlanderschap kwijt ben.''
Foto