Koeien zijn steeds brutaler en agressiever. Vooral naar vreemden in de stal. Gevolg is ernstiger ongelukken met inseminatoren en inspecteurs van het stamboek. Die worden vaker en vooral harder gepakt.

Reden voor de Coöperatieve Rundvee Verbetering (CRV) om de hulp van de boer in te roepen. Die hebben allemaal een brochure gekregen waarin ze tips krijgen om voor de werknemers van CRV een veiliger werkomgeving te creëren.

"We zien het liefst dat de koe die geïnsemineerd moet worden door de boer in de stal apart wordt gezet. Bijvoorbeeld achter een hek. Of in een separeerruimte naast de andere koeien. Die is de meeste moderne stallen inmiddels wel aanwezig. Zo kunnen andere koeien de inseminator niet belagen." De te insemineren koe helemaal uit het zicht zetten, in een aparte ruimte buiten de stal, is geen goede oplossing. "Want daar raakt de koe zelf weer gestresst van," zo zegt regiohoofd Kunstmatige Inseminatie van CRV Jan Vlaming.

Dat de koeien brutaler en agressiever zijn komt door hun gewijzigde leefomgeving. "De dieren zijn zelf niet veranderd, maar hun leefwereld is anders. Ze worden anders opgevoed. Vroeger stonden ze vast, aan een touw, en nu hebben ze alle ruimte. Ze hebben veel meer vrijheid in de stal gekregen. Ze bepalen zelf wanneer ze eten, lopen en liggen. Dat beïnvloedt hun gedrag. En ze vormen veel meer een leefgroep. Daarin is een natuurlijke rangorde en vreemden horen daar zeker niet bij."

Het gevolg is dat buitenstaanders, zoals een inseminator, al snel als een indringer worden beschouwd. "En de hoogste koe in rang, die treedt dan op zodra een andere koe in de kudde in haar ogen bedreigd wordt door die vreemde", vertelt Vlaming. "En soms zijn het meerdere koeien tegelijk die de indringer belagen."

Ook de inspecteur van het stamboek heeft de koeien graag apart en in elk geval vast staan. "Ik kijk natuurlijk wel telkens over m'n schouder als ik aan het meten ben. Om te zien of andere koeien niet bij me in de buurt komen. Dat heb ik mezelf aangeleerd. Maar als ze vast staan in een aparte ruimte werkt het sneller en veiliger," vertelt inspecteur Nico Rietman uit Gieten.

Op het hoogtepunt waren er ruim zestig bedrijfsongevallen met inseminatoren en inspecteurs van CRV. Dat is teruggebracht naar veertig. "Maar dat zijn er nog te veel", stelt Vlaming. "De ongelukken die nu gebeuren zijn ernstiger. De koe blijft ongeremd op het slachtoffer inbeuken. Daardoor zijn de botbreuken zo erg dat mensen maanden in de lappenmand zitten. Dat willen we voorkomen."