Op sociale media is een filmpje opgedoken van een automobilist die op een weg in de omgeving van Putten al rijdend uit zijn auto stapt, ernaast gaat rennen en weer probeert in te stappen. Zijn poging mislukt: de auto, met een buitenlands kenteken, rijdt met lage snelheid tegen een boom op.

Het lijkt een voorbeeld van de 'Kiki Challenge', ook wel de 'Keke Challenge' of de 'In My Feelings Challenge'. Dat is een internetrage waarin mensen een dansje doen naast een rijdende auto met muziek van het nummer In My Feelings van de Canadese rapper Drake. Dat nummer gaat over ene Kiki of Keke, vandaar de naam.

Sommigen doen de challenge terwijl er iemand anders achter het stuur zit, maar op internet duiken ook video's op van mensen die uit hun rijdende auto stappen, een dansje doen en dan maar hopen dat ze weer in hun auto kunnen stappen. Twee dj's van Radio 538 deden het een paar dagen geleden ook al. Hun poging lukte wel.

"Dit is volslagen idioot", vindt woordvoerder Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie (OM). "Dit gaat veel verder dan een onschuldig dansje, en dan ook nog op de openbare weg."

Wie dit doet en wordt betrapt, is strafbaar. Het gaat om een overtreding van artikel 5 van de wegenverkeerswet. Daarin staat dat je strafbaar bent als je jezelf of anderen in het verkeer in gevaar brengt. "In dit filmpje is dat overduidelijk", vindt Koelman. "Artikel 5 is heel breed. Als je op de weg rijdt en je slingert, met heel wisselende snelheden rijdt of je gaat steeds over de lijn. Dat valt eronder. Of als je heel dicht langs fietsers rijdt. Dan kun je daarmee, op basis van artikel 5, vervolgd worden."

Ook 538-dj's Wietze en Chris lieten zich verleiden tot het doen van de In My Feelings-challenge. Op de website van 538 is een filmpje van een paar dagen geleden te zien. De twee radiomakers stappen uit de auto, doen een dansje en stappen vervolgens weer in. Ze zijn bijna een halve minuut uit hun auto. Hun actie wordt gefilmd door iemand op de bijrijdersplek.
Foto