Sinds vorig jaar kan er in Assen een aardig rondje door en rond de stad worden gevaren. Er is zelfs een rondvaartboot, maar daarmee wordt weinig aan de weg getimmerd.

Sterker nog, woensdag bleef een groep bezoekers bij de vertrekplaats op de kop van de Vaart vruchteloos op de komst van de boot wachten. Die kwam niet. En er kwam ook niemand zeggen dat de Fluisteraar niet uitvoer.

Een vriendinnenclubje uit Assen dat samen een gezellig middagje op de boot weg wilde, zocht vertier in het centrum, maar er waren ook zes reserveringen van mensen van buiten de stad. Toen de boot niet kwam opdagen werd contact gezocht met de organisatie. De telefoon werd niet opgenomen.

Voorzitter Hans Jansen van de Stichting Waterwerk Assen gaat diep door het stof. ,,Heel, heel vervelend’’, zegt hij. Door vakanties was er onvoldoende bemensing voor de boot, legt hij uit. ,,We hebben daarom dinsdagavond besloten om niet uit te varen. Er is toen in het systeem gekeken of er reserveringen waren. Die waren er dus wel, maar we hebben ze niet gezien.’’

De stichting heeft donderdag direct contact gezocht met de mensen die hadden gereserveerd en hen een gratis boottripje aangeboden.

Aanvankelijk wordt door de stichting nog met een beschuldigende vinger richting VVV gewezen. Die zou reserveringen niet hebben doorgegeven. Via de VVV kunnen echter al een jaar geen reserveringen meer worden gemaakt. Simpelweg omdat het te vaak fout gaat met de Fluisteraar, zo valt te beluisteren. Het enige dat de VVV nu nog doet is dagjesmensen die een boottochtje willen maken, verwijzen naar het vertrekpunt op de Vaart.

Dat het vaker mis gaat met de Fluisteraar bevestigen ook andere potentiële gebruikers. De boot, die als leerwerkproject is gebouwd, heeft te vaak te maken met mankementen. Onlangs nog was de boegschroef kapot en eerder waren de kiel en de besturing een probleem.

De rondvaartboot wordt gerund door de Stichting Waterwerk, een samenwerkingsverband van Meesterwerk Werkprojecten en de Stichting Phusis. Voor de horeca, het onderhoud, de pr-activiteiten en de verkoop van arrangementen worden jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet.

Het schip zou ook vaker dan een keer per week gaan varen voor toeristen en beschikbaar zijn voor groepen. Verder was het de bedoeling om met de verhuur van kano’s en kleine bootjes te beginnen. Tot nu toe is daar niets van terecht gekomen. Een gemiste kans voor Assen dat miljoenen investeerde in het weer bevaarbaar maken van Het Kanaal - de Blauwe As - om zo een rondje varen door de stad mogelijk te maken.