NIJMEGEN – Er zijn vervalste Vierdaagse-polsbandjes in omloop. Dinsdag werden twee dames van het parcours verwijderd die, zo bleek later, over nagemaakte startbewijzen beschikten. Ze liepen onder de namen van twee andere wandelaarsters die wél over originele bandjes beschikten, zo vertelt Jeroen Poot, plaatsvervangend hoofd Controle van de Vierdaagse.

De fraude van de twee valsemunters kwam pas gisteren aan het licht. Zij waren op de eerste wandeldag weliswaar betrapt omdat zij met bandjes van de veertig kilometer het dertig-kilometer-traject aflegden, maar dat ze dat met nagemaakte bandjes deden, bleek pas toen zich woensdagochtend twee nietsvermoedende andere vrouwen bij de Vierdaagse-organisatie meldden met de vraag waarom ze niet mochten starten.

Poot: ,,Die dames waren gediskwalificeerd omdat hun namen blijkbaar gebruikt waren voor de valse bandjes. Maar zij hadden wél netjes het veertig kilometer-parcours afgelegd. Toen we dat uit hadden gezocht, mochten zij natuurlijk gewoon starten.’’

Hoe de twee fraudeurs er exact in geslaagd zijn de wandelbandjes na te maken met valse identiteit kon Poot nog niet zeggen. Evenmin weet de organisatie of er meer gekopieerde startbewijzen in omloop zijn. Uiteindelijk zouden zij wel door de mand moeten vallen bij de controle met een scanner die dagelijks onder meer bij de finish in Nijmegen wordt uitgevoerd.