Niet alle helden dragen een cape, sommigen rijden gewoon in een vrachtwagen op de A50. Trucker Swen is er zo een. Hij twijfelde geen moment toen hij in de berm een vlam zag oplaaien. "Ik dacht gelijk: blussen!"

In de berm van de A50 bij Ravenstein ontstond begin deze week een bermbrand. Swen uit Someren reed er toevallig langs. "Ik vervoerde een betonmix voor een klant, en had daarom ook 600 liter water bij me."

Hij zette zijn vrachtwagen op de vluchtstrook en begon het vuur te blussen met het water uit zijn truck. "Dat was maar goed ook, want de vlammen breidden zich best snel uit. Gelukkig kwam mijn collega Nick Thomassen helpen. Hij reed achter me en zette zijn truck ook aan de kant om te blussen."

Een flink karwei, blijkt wel uit de beelden die Swen op Facebook plaatste.

Uiteindelijk lukte het de mannen om het vuur te doven. De brandweer, die Swen toch uit voorzorg gebeld had tijdens het blussen, hoefde niet meer in actie te komen. "Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen. Zo hadden zij ook weer een klusje minder. Gelukkig maar, want zon 150 meter verderop was ook net een bermbrand ontstaan."

Swen heeft veel reacties gekregen op zijn actie. "Mensen zijn blij dat ik het gedaan heb. Sommigen vooral omdat er daardoor geen file was, anderen vinden dat ik een lintje moet krijgen."

Zelf blijft de trucker er vrij nuchter onder. "Ik heb er niet zo over nagedacht, maar ben blij dat ik meer ellende heb kunnen voorkomen. Want met bermbranden kan het door het droge gras snel gaan, voor je het weet staat een heel stuk land in de fik."

Of hij nu bij de brandweer wil? "Nou, als het lukt om een brand te blussen is dat wel heel tof. Toevallig vroeg een vriend van me die bij de brandweer werkt, ook al of ik niet bij hem wil komen werken. Maar helaas heb ik er geen tijd voor. Ik heb het te druk met het vervoersbedrijf dat ik samen met mijn ouders run."