Een Duitse rechtbank heeft zich geschaard achter het recht van mannen om rechtstaand te plassen. Dat deed hij nadat een huurder werd aangeklaagd door zijn huisbaas omdat urine de vloer in de badkamer aangetast zou hebben.

Het is altijd aangenaam als je één van dagelijkse pleziertjes ziet bevestigd worden door een rechter. Dat is wat alle mannen in Duitsland hebben meegemaakt. Een Duitse rechter oordeelde dat mannen het recht hebben om rechtstaand te plassen. De actie valt volgens hem binnen de huidige culturele normen. “Het is nog altijd een algemeen aanvaarde handeling”, klonk het.

De rechter moest een oordeel vellen in een geschil tussen een huurder en zijn huisbaas. Die laatste eiste een som van 1.900 euro omdat volgens hem urine de marmeren vloer in de badkamer had beschadigd. Dat zou een gevolg zijn van het spetterende geplas van de huurder. Rechter Stefan Hawk ging akkoord met de bevinding dat de beschadiging het gevolg was van de urine, maar stelde dat rechtstaand plassende mannen niet verantwoordelijk zijn voor ‘collateral damage’.

Er woedt al even een debat in Duitsland over de mogelijkheid om rechtstaand te plassen (zie ook dit artikel). Op sommige wc’s kleeft een rode sticker die de staande positie verbiedt. Tegelijkertijd worden mensen die gaan zitten vaak gelabeld als ‘Sitzpinkler’, waarmee bedoeld wordt dat het niet mannelijk is, meldt BBC.