Het Europees Parlement overweegt robots dezelfde rechtspersoonlijke status als mensen te geven. Levensgevaarlijk, vinden ruim 150 experts. ,,Straks zijn we overgeleverd aan machines die op eigen houtje beslissen over leven en dood.''

In een rapport dat begin dit jaar verscheen, schreef het parlement dat robots - gedeeltelijk of geheel - aansprakelijk moeten zijn voor hun daden. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen robots in rechtszaken optreden als aanklager en ondervraagde. De meer ontwikkelde robot heeft weliswaar een elektronische persoonlijkheid, maar alsnog recht op een menselijke behandeling, oordeelde het parlement.

Maar veel deskundigen op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie, recht, medische wetenschappen én ethiek raden het voorstel sterk af. ,,Nachtmerriescenario's worden op deze manier werkelijkheid. Allerlei fabrikanten zijn bezig met het bedenken en produceren van zelflerende mechanische poppen. De vraag is: hoe lang blijven mensen nog aan de knoppen zitten?'', staat onder meer in hun open brief van afgelopen weekend.

Tegelijkertijd stellen robotica-experts dat de EU zich teveel laat beďnvloeden door sensationele berichtgeving over kunstmatige intelligentie. ,,Het wetsvoorstel is gebaseerd op een perceptie van robots vervormd door science fiction en een paar recente sensationele nieuwsberichten.''

Voorstanders van de wet willen denkende machines op deze manier juist verantwoordelijk stellen voor hun acties. Omdat robots die zelf leren en beslissingen nemen veel minder voorspelbaar zijn, wordt het veel ingewikkelder om verantwoordelijkheid voor eventuele schade neer te leggen bij de producent, de eigenaar, de programmeur of degene die het apparaat de opdracht heeft gegeven waaruit de ellende is ontstaan. Door ze een menselijke status te geven, te registreren en verplicht te laten verzekeren, zou het veel makkelijker worden om schade door robots vergoed te krijgen.

Onlangs was Sophia de eerste robot die staatsburgerschap kreeg. ,,Ik ben heel trots en vind het een grote eer'', sprak ze nadat ze zichzelf officieel burger van Saoedi-Arabië mocht noemen. Kort daarna riep Japan een algoritme tot inwoner uit. Nu lijkt Sophia bij lange na niet intelligent genoeg om voor een persoon door te kunnen gaan, maar dat geldt wel voor toekomstige robots.