Heel Asten kent Michiel van Adrichem. De vriendelijke zestiger woont al jaren in een garagebox. Maar daar moet hij nu uit op last van de gemeente. 'Ik heb er slapeloze nachten van.'

Hij trekt de ijzeren kanteldeur van de garagebox omhoog. Daarachter staan dozen, kledingstukken, levensmiddelen, computers, camera's, boeken en wat al niet meer tot aan het plafond opgestapeld. Michiel van Adrichem (65) laat zien hoe hij aan de linkerkant elke avond een gangetje vrijmaakt. Ergens achterin is precies genoeg ruimte voor hem om te liggen. "Ik heb een matrasje, daarop een veren dekbed en een deken. Regen komt hier niet binnen, sneeuw en wind wel. Maar ik heb het best lekker warm."

Heel Asten kent hem. Een vriendelijke man, doet geen vlieg kwaad, zeggen de mensen die in de omgeving van het complex met ruim zestig garageboxen wonen aan de Wolfsberg. Hij heeft een lange geschiedenis met psychiatrische aandoeningen. Al sinds begin de jaren negentig van de vorige eeuw leidt hij aan een posttraumatische stressstoornis, zegt hij zelf. Feit is dat hij meerdere malen in een psychiatrische instelling is opgenomen. Meestal vrijwillig, één keer gedwongen op last van de burgemeester van Asten. Inmiddels is hij een zorgmijder.

Van Adrichem, werkzaam in de elektronica, had een koophuis in Ommel, maar dat is onder zijn kont verkocht door de bank. Volgens hem zat de Nederlandse staat daarachter. Meer geloofwaardig is de versie van de gemeente Asten, die zegt dat hij zijn hypotheek niet meer betaalde.

Hoe het ook is gegaan, sindsdien is hij dakloos. Dus betrok hij illegaal de garagebox die hij al sinds 2004 huurde.

Maar is een probleem. De gemeente heeft een ultimatum gesteld: op 28 februari moet het afgelopen zijn met de illegale bewoning van de box.
Wonen in een garagebox zonder stromend water, maar wel met elektriciteit, is 'niet gezond', zegt de gemeente.

Van Adrichem heeft het geld om een woning te huren. Of zou dat moeten hebben. Hij heeft een wao-uitkering en binnenkort bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd en krijgt dan dus aow. Maar dat geld komt niet op zijn bankrekening terecht, zegt hij, door iets van computers van de uitkeringsinstantie en zijn bank die niet met elkaar kunnen communiceren, denkt hij. "Maar ik heb niet de energie om dat te regelen."
Foto