Een Arnemuidse moeder vindt dat ze recht heeft op een normaal gezinsleven. Ze eiste vrijdag via de rechter dat haar schoolgaande dochter buiten de vakantieperiode met het gezin op vakantie kan.

De moeder werkt in een viswinkel van Triton van een bedrijf in Yerseke en kan in het mosselseizoen, juli tot en met maart, geen verlof opnemen. Ze wilde daarom samen met haar gezin van 7 tot en met 16 juni 2017 naar een zonbestemming op vakantie. De directrice van een basisschool in Arnemuiden gaf echter geen toestemming om de dochter al die dagen mee te nemen. Voorgaande jaren gaf ze wel toestemming, zo bleek vrijdag tijdens een zitting van de Middelburgse bestuursrechter. Toen de leerplichtambtenaar daarover hoorde, kreeg de directrice echter een waarschuwing dat ze dat niet mocht doen. Ze kan zelfs een boete krijgen als ze onterecht toestemming geeft aan ouders om tijdens de schoolperiode met leerplichtige kinderen op vakantie te gaan.

8 vakantiedagen
Raadsman Diel Broere wees erop dat de moeder bedrijfsleider is in de viswinkel en gedurende het gehele mosselseizoen geen vakantiedagen op kan nemen. Ze kan ook niet vervangen worden omdat zij toezicht houdt op de financiële handel en wandel van de winkel. Hij vertelde ook dat de vrouw wel vakantiedagen op kan nemen, buiten het mosselseizoen. Hij vindt dan ook dat de school in haar geval ruimte moet bieden om met haar kinderen naar de zon te gaan. ,,Als de school dat niet doet, wordt het recht om met het gezin een vakantie te vieren, onderuit gehaald.”

Advocate Kicky van Bavel zei namens de directrice van de basisschool het heel verbazingwekkend te vinden dat de moeder zo beperkt is in het opnemen van vakantiedagen. Ze vindt dat niet de school maar de werkgever van de Arnemuidse haar verhindert een normaal familieleven te leiden, inclusief een vakantie met haar man en kinderen tijdens de zomermaanden.

Vervangen
Van Bavel voerde verder aan dat het ook mogelijk moet zijn iemand anders twee weken de verantwoordelijkheid te geven over de winkel zodat de Arnemuidse samen met haar gezin op vakantie kan. ,,Dat is toch niet zo vreemd. Je moet toch vervangen kunnen worden.”

Desgevraagd zegt Tritondirecteur Kees de Koeijer dat het voor zijn medewerkers uit de gemeenten Goes en Reimerswaal geen probleem vormt om buiten de vakantieperiode met schoolgaande kinderen vrij te nemen. Hij wacht de uitspraak met spanning af omdat die ‘belangrijk is voor de gehele mosselsector’.

Bestuursrechter Van Ginneken doet over maximaal acht weken uitspraak.