In de eerste paar weken zijn puppies nog blind en doof, maar toch kun je ze al een hele hoop leren, blijkt uit onderzoek van een Engelse organisatie voor blindengeleidehonden. Door ze veel te laten voelen en ervaren zijn ze de rest van hun leven socialer. Zo schijnt het goed te zijn om je puppy te aaien met een tandenborstel.

De Britse organisatie Charity Dogs heeft onderzocht hoe belangrijk deze periode is, en ze zijn erachter gekomen dat de eerste zes weken cruciaal kunnen zijn.

"Honden die niet socialiseren als puppies, kunnen later onrustig en bang worden", zegt Helen Whiteside van Charity Dogs in het onderzoek. Jaarlijks trainen zij zo'n 1300 honden, en daarom wilden ze een vast programma ontwikkelen voor de eerste weken van de beestjes.

Ze zijn er bij de ontwikkeling van het programma achter gekomen dat puppies vooral veel verschillende dingen moeten voelen en meemaken. Zo kan het goed voor ze zijn om ze te aaien met een tandenborstel, en worden ze sociaal vaardiger van het voelen van de snor van een man.

Ook laten ze de hondjes dagelijkse geluiden horen, zoals smartphones en tv's, en zetten ze ze op jonge leeftijd voor de spiegel. Dat levert niet alleen hele schattige momenten op, de honden bleken er ook echt beter door te ontwikkelen.