In een waterattractiepark in Zuid-Korea is een twaalfjarige jongen levensgevaarlijk gewond geraakt na het eten van met vloeibare stikstof overgoten fruitbolletjes. De dampende vloeistof in de feestelijk ogende traktatie - met de naam 'drakenadem' - had een temperatuur van bijna min 200 graden Celsius. Daardoor brandde er een gat van vijf centimeter in de maagwand van het kind.
Volgens de lokale politie werd het ijsje tegen alle regels in geserveerd in een kraampje in het waterpark. De fruitbolletjes werden overgoten met de extreem koude stikstof die onder normale omstandigheden zeer snel verdampt bij kamertemperatuur. In dit geval bleef de stikstof onderin de plastic beker veel te koud. De drakenademtraktatie werd al geruime tijd verkocht in het park en was razend populair onder jongeren. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat er tijdens het eten zichtbaar koude damp uit de mond komt.

Het jonge slachtoffer werd na het eten van de Dragon's Breath door zijn vader naar het ziekenhuis gebracht. Daar moest het slachtoffer direct worden geopereerd. Het kind maakt het inmiddels weer goed. De kraamhouder, die geen vergunning had voor het gebruik van vloeibare stikstof, is aangeklaagd wegens grove nalatigheid en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Zijn zaak is tot nader order gesloten.

Vloeibare stikstof wordt meestal toegepast in de medische sector. Er worden wratten mee aangestipt en het wordt onder meer gebruikt om ei- en zaadcellen in te vriezen. Een paar jaar geleden dook het spul ook op in restaurants vanwege het decoratieve dampeffect in toetjes. In de meeste gevallen gaat dat goed. Maar soms ook niet. Zo raakte in 2012 een 18-jarige Britse vrouw ernstig gewond, nadat ze een vloeibare stikstofcocktail had gedronken op haar verjaardag. De schade aan haar maag bleek zo groot dat het orgaan compleet moest worden verwijderd. De bar kreeg later een boete van 110.000 euro wegens het serveren van een potentieel dodelijk drankje.
Foto