Het liefdespad van een slak is al vrij glibberig. Maar dat van Jeremy, een zeldzame linksdraaiende tuinslak, lijkt helemaal in de soep te lopen. Wetenschappers hadden twee potentiŽle sekspartners voor de Britse slak gevonden, maar die zijn er nu met elkaar vandoor. Resultaat: 170 kleine slakjes en een eenzame Jeremy.

Arme Jeremy. Hij is de 'goede vriend' geworden, ook wel de oom van de baby-slakjes die zijn ontstaan uit de ingewikkelde driehoeksverhouding tussen de tuinslakken uit Groot-BrittanniŽ en Spanje.

Hoe kon dit gebeuren? Bioloog en Londense slakkenwetenschapper Angus Davison van de universiteit van Nottingham doet onderzoek naar slakken wier huisje niet met de klok mee draait, maar ertegenin. Hij wilde bijzondere Jeremy laten paren. Maar omdat slakken seks hebben door langs elkaar heen te glijden, moet dat met een eveneens linksdraaiende rakker.

Davison deed daarvoor een oproep bij de Britse omroep BBC. Tot zijn grote verrassing kwam er vanuit Ipswich een telefoontje. Slakkenliefhebster Jade Melton had in haar tuin zo'n zeldzaam exemplaar gevonden. En na een ontmoeting tussen Jeremy en Lefty leken de twee heel tevreden met elkaar te zijn, ook al spatten de vonken er niet direct vanaf. ,,Ze hebben wat geflirt en afgetast, maar meer niet'', aldus het baasje van Lefty.

Geluksvogel Jeremy wachtte een nog spannender tijd, toen ook vanuit Spanje een links exemplaar naar Londen kwam. Deze Spaanse liefdesslak zou het vuur tussen de slijmerige tuinvrienden flink opporren, was de gedachte.

Maar het liep niet helemaal zoals gehoopt: Lefty viel als een blok voor de vurige Tomeu. Sterker nog, ze hadden helemaal geen oog meer voor de arme Jeremy en besloten om hun liefde voor elkaar te bezegelen met 170 babyslakjes. Allemaal met een rechtsdraaiend huisje.

,,Het is datzelfde gevoel dat je krijgt als je je beste vriend voorstelt aan het meisje dat je wel ziet zitten'', vertelt Davison aan de BBC.

Het is wetenschapper Davison er natuurlijk niet alleen om te doen het seksleven van Jeremy wat op te krikken. Hij is op zoek naar de sleutel in het dna waardoor Jeremy, Lefty en Tomeu een linksdraaiend huisje hebben. Het zou namelijk goed kunnen dat ditzelfde foutje in het genetisch materiaal ervoor zorgt dat sommige mensen meer asymmetrische lichamen hebben dan anderen. ,,We hebben goede hoop dat er uit het volgende nageslacht van de kinderen van Lefty en Tomeu wťl linksdraaiende komen'', stelt Davison.

En Jeremy? Zijn dagen als eenzame vrijgezel glijden gewoon voorbij.
Foto