De Australische Mollie Syrigos is pas 15 jaar oud en al voor de tweede keer zwanger. Syrigos haalde de eerste keer de kranten toen ze op haar 13de zwanger bleek te zijn. In december van dit jaar komt de tweede baby. ,,Het was niet gepland, maar het kindje is meer dan welkom", vertelt ze samen met haar één jaar oudere vriend Oscar Wilks.

Haar vriend Oscar is ook de vader van Theodore van een jaar. De beide ouders zien de geboorte van hun tweede kind met vertrouwen tegemoet. ,,Ik weet dat het een uitdaging wordt, maar ik ben er klaar voor", zegt Mollie. ,,Als je zoveel van iets houdt, maakt het je alleen maar sterker."

De jonge ouders krijgen veel kritiek. ,,Familie, vrienden, zelfs vreemden op social media: allemaal hebben ze hun oordeel klaar", doen de tieners hun verhaal. ,,De ergsten zijn sommige vrienden. Ze lachten ons gewoon uit toen we het nieuws bekendmaakten op Facebook. Anderen hebben sindsdien niet meer met ons gesproken."

Toen ze zwanger was van Theodore dacht Mollie voor de zwangeschapstest nog dat ze problemen had met haar spijsvertering. Het bleek ochtendmisselijkheid. ,,Oscar en ik waren samen toen we de test met de predictor deden", vertelt ze. ,,Er verschenen twee streepjes. 'Is het nog mogelijk dat het tweede verdwijnt', vroeg Oscar. 'Nee, het betekent dat ik zwanger ben', antwoordde ik."

,,We gebruikten wel voorbehoedsmiddelen. Oscar was even in paniek en vreesde ook voor de reacties, maar we moesten er nu eenmaal door."

De eerste weken waren volgens het jonge koppel zwaar, want zowel de dokters, onze familie als heel wat vrienden oefenden druk uit om voor een abortus te kiezen. ,,Maar dat wilden we niet. Ik heb op het werk vaak zitten huilen op het toilet", aldus Mollie.

Het stel woont bij de vader van Oscar: Tim. ,,Ik moest wel even slikken toen ik de eerste keer te horen kreeg dat ik al opa zou worden", reageert hij, zelf vader van drie kinderen. ,,Mollie woonde toen al een halfjaar bij ons", zegt Tim. Dat gebeurde nadat ze ruzie kreeg met haar alleenstaande moeder.

Het meisje stopte na de zwangerschap meteen met school en ging aan de slag in het bedrijf van haar schoonvader, die ijs maakt. Oscar werkte al bij zijn vader. Intussen is ze opnieuw met een opleiding begonnen, aan de Swinburne University of Technology, daar bestaan speciale opleidingen voor jonge moeders. Ze wil graag in de hulpverleningssector aan de slag. Het tweede kindje zal misschien wat vertraging veroorzaken, maar ze is vastbesloten om haar diploma te halen.

,,We doen het goed", aldus Oscar. ,,We zijn goede ouders. We ruimen niet altijd even goed op, maar verder gaat het prima", lacht hij. Hij heeft wel nog een goede raad voor andere kinderen als het gaat om ouder worden op jonge leeftijd. ,,Houd zo lang mogelijk vast aan je onbezorgde jeugd. Maar als het toch zou gebeuren: probeer de beste ouder te worden die je maar kan zijn."
Theodore, de eerste zoon van Mollie.