Er werd al voor gevreesd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen: de stemmen van Nederlanders in het buitenland zouden te laat aan kunnen komen. En dat gebeurde, want 919 stemmen gingen zo verloren.

Dat meldt de Volkskrant op basis van gegevens van de gemeente Den Haag. Die stad fungeerde als verzamelpunt voor de stemmen uit het buitenland. In de weken na 15 maart kwamen er nog ruim 900 enveloppen met stembiljetten binnen.

Die stemmen tellen niet mee voor de uitslag. Begin april stapten meer dan 100 Nederlanders in het buitenland naar de rechter, omdat ze bang waren dat ze niet konden stemmen. De rechter gaf hen ongelijk.

Het probleem was dat de stembiljetten te laat werden opgestuurd naar de stemmers in het buitenland. Door trage(re) postbezorging uit het buitenland kwamen de biljetten te laat retour. Alle stemmen die op 15 maart om klokslag 15.00 uur niet in Den Haag waren, tellen niet mee voor de uitslag. Onder briefstemmers uit het buitenland werd D66 de grootste partij.

Bij de volgende verkiezingen zijn de regels voor stemmen in het buitenland iets veranderd: kiezers hoeven zich niet voor elke verkiezing opnieuw te registreren. Maar dat helpt waarschijnlijk niks voor mensen van wie het stembiljet te laat bij de post zit.